Τροχαίο ατύχημα – Πώς να αντιμετωπίσουμε ένα δυσάρεστο γεγονός με ψυχραιμία….

Είναι γεγονός πως στη σύγχρονη εποχή έχει καταστεί κοινή συνείδηση ότι τα μικροτροχαία ατυχήματα είναι φυσική και αναγκαία συνέπεια του τρόπου ζωής μας. Για το λόγο αυτό τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τα ατυχήματα αυτά ως «αναγκαίο κακό», και να τα αντιμετωπίζουν χωρίς να δοκιμάζουν ιδιαίτερη θλίψη και στεναχώρια, όντας προετοιμασμένα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο! Είναι φορές όμως που το τροχαίο ατύχημα μπορεί να είναι αιτία για τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο των εμπλεκομένων οδηγών ή επιβατών ή και διερχόμενων πεζών. Γι’ αυτό απαιτείται ψυχραιμία και βασικές γνώσεις επί των αναγκαίων ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβείτε αμέσως μετά την επέλευση ενός τροχαίου ατυχήματος.

Για το ενδεχόμενο λοιπόν να εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα, σας προτείνουμε βασικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπίσετε το ατυχές συμβάν με ψυχραιμία εξασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματά σας αλλά και την αποζημίωσή σας για τις υλικές ζημίες και τις σωματικές βλάβες που ενδεχομένως υποστείτε:

Προτεραιότητα έχουν οι τραυματισμένοι. Καλούμε ασθενοφόρο για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους, την τροχαία για να επιληφθεί του συμβάντος αλλά και τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας εταιρίας για να λάβει τις απαραίτητες φωτογραφίες αλλά και για να μας βοηθήσει στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ατυχήματος. Παραμένουμε στον τόπο του συμβάντος μέχρι την άφιξή τους. Αν είμαστε βέβαιοι πως παραβιάσαμε κανόνα του ΚΟΚ και ευθυνόμαστε για το ατύχημα υποβάλλουμε θετική δήλωση, σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλουμε αρνητική δήλωση. Αν διατηρούμε αμφιβολίες είναι προτιμότερο να επιφυλαχθούμε και να υποβάλλουμε δήλωση εφόσον συμβουλευτούμε τον δικηγόρο μας.

Αμέσως μετά ελέγχουμε το όχημά μας ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία, σπεύδοντας όμως πριν το μετακινήσουμε, αν αυτό είναι απαραίτητο, να βγάλουμε φωτογραφίες αμφότερων των εμπλεκομένων οχημάτων και του τόπου του ατυχήματος, ελέγχοντας για θραύσματα στο οδόστρωμα, σημάδια ολίσθησης ή φρεναρίσματος αποτυπώνοντας φωτογραφικά και αυτά.

Σε κάθε περίπτωση για να προειδοποιήσουμε και να προφυλάξουμε τα έτερα διερχόμενα οχήματα τοποθετούμε προειδοποιητικό τρίγωνο ασφάλειας σε ικανή απόσταση από το όχημά μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην περίπτωση σοβαρά τραυματισμένων, δεν μετακινούμε ανθρώπους και οχήματα πριν έλθει η Τροχαία ούτε αλλοιώνουμε ή επιτρέπουμε να αλλοιώσουν τρίτοι οποιοδήποτε στοιχείο σχετικό με το ατύχημα.

Κρατήστε τη ψυχραιμία σας και αποφύγετε περιττούς διαπληκτισμούς αλλά και βιαστικές δηλώσεις αποδοχής ευθύνης σε περίπτωση αμφιβολίας.

Ανταλλάσσουμε στοιχεία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους οδηγούς και παρέχουμε κάθε απαραίτητη πληροφορία στον αρμόδιο αστυνομικό υπάλληλο της τροχαίας που έχει επιληφθεί του συμβάντος και συντάσσει το δελτίο τροχαίου ατυχήματος. Πριν το υπογράψουμε βεβαιωνόμαστε ότι έχει συμπληρωθεί σωστά και το διαβάζουμε προσεκτικά έχοντας βέβαια στο μυαλό μας πως η τροχαία με το δελτίο αυτό αποτυπώνει τα στοιχεία και τις δηλώσεις των οδηγών για τη θέση τους στο οδόστρωμα προ του ατυχήματος, δίχως να παίρνει θέση για το ζήτημα της υπαιτιότητας στη πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε τη παρουσία αυτόπτη μάρτυρα καταγράψτε τα στοιχεία του, τη διεύθυνση κατοικίας του και το τηλέφωνο επικοινωνίας του και ζητήστε να καταγραφεί στο δελτίο της τροχαίας για την περίπτωση που η διαφορά καταλήξει στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Αν η τροχαία καθυστερήσει να έρθει ή για τον οποιονδήποτε λόγω αναλάβετε τη διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων φροντίστε να σημειώσετε τα ονόματα και τηλέφωνα από τους αυτόπτες μάρτυρες, τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων και την ασφαλιστική τους εταιρία, τα πλήρη στοιχεία, διευθύνσεις και τηλέφωνα οδηγών και ιδιοκτητών. Θα βοηθούσε τέλος ένα μικρό σχεδιάγραμμα των οδών, της πορείας των οχημάτων και της θέσης των ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας που ενδεχομένως να υπάρχουν στο σημείο.

Ιδανικά μπορείτε να συμπληρώσετε με τον οδηγό του άλλου εμπλεκόμενου οχήματος τη φιλική δήλωση, η οποία θα διευκολύνει την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού εφόσον και οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες συμμετέχουν σ’ αυτό. Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το έντυπο της φιλικής δήλωσης πατώντας στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://www.eaee.gr/cms/sites/default/files/par01.pdf

Μετά το ατύχημα και στα πλαίσιο της διαδικασίας αποζημίωσής σας θα πρέπει καταρχήν να συλλέξετε και να φυλάξετε κάθε απόδειξη για όποια έξοδα σχετίζονται με το ατύχημα, αλλά και τις ιατρικές βεβαιώσεις και εξιτήρια σε περίπτωση νοσηλείας ή επίσκεψης σε γιατρό.

Άμεσα θα πρέπει να μεταφέρετε το όχημά σας σε συνεργείο της επιλογής σας και να ζητήσετε τη διενέργεια αυτοψίας – επιθεώρησης αυτού από πραγματογνώμονα πριν και μετά τη επισκευή του. Είναι σημαντικό το συνεργείο επισκευής και ο πραγματογνώμονας να συμφωνήσουν για το μέγεθος της προκληθείσας ζημίας αλλά και για το συνολικό κόστος αποκατάστασής της ώστε κατά την έκδοση των τιμολογίων και την εξόφλησή τους από την ασφαλιστική εταιρία να μην εγερθούν ενστάσεις σχετικά με το αυξημένο κόστος επισκευής σε σχέση με την έκθεση του πραγματογνώμονα και τη δική του εκτίμηση για το συνολικό κόστος. Καλό θα ήταν να είστε παρόντες κατά την διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης!

Αν όλα κυλήσουν ομαλά υποβάλετε στην ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οχήματος τα έγγραφα που έχετε συγκεντρώσει προφανώς με τα τιμολόγια επισκευής και τις λοιπές αποδείξεις ζημιών, που ενδεχομένως έχετε και αποζημιώνεστε με κατάθεση των χρημάτων σας σε τραπεζικό σας λογαριασμό.

Στην ανεπιθύμητη αλλά ενδεχόμενη περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός δεν αποδεχθεί την ευθύνη του υποβάλλοντας αρνητική δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία είναι πολύ δύσκολο να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική του εταιρία. Σε αυτή τη περίπτωση για να αποζημιωθείτε θα πρέπει να στραφείτε κατά του υπαίτιου οδηγού και της ασφαλιστικής του εταιρίας καταθέτοντας αγωγή στο πολιτικά δικαστήρια. Το Δικαστήριο θα κρίνει κατά πρώτον επί του ζητήματος της υπαιτιότητας και κατά δεύτερον επί των κονδυλίων για την αποκατάσταση της εν γένει ζημίας που υποστήκατε από το τροχαίο ατύχημα. Εφόσον δικαιωθείτε τότε η αντίδικος ασφαλιστική εταιρία θα υποχρεωθεί να σας καταβάλλει ό,τι έκρινε το Δικαστήριο με την απόφασή του.

Θεματικές